Cam la 10 km depărtare de oraşul polonez Cracovia se află o mină de sare atât de frumoasă încât UNESCO a luat-o în Patrimoniul Natural şi Cultural încă din anul 1978.
Mina Wieliczka este situată la 327 m adâncime şi are o lungime de 300 km, din care numai 3.5 km sunt deschişi vizitelor publicului.
Traseul turistic porneşte de la 64 m adâncime până la 135 m şi include 20 de camere. Pentru a ajunge la primul nivel este necesară coborârea a 378 de trepte din lemn.
Printre altele, turiştii pot vizita cel mai mare muzeu al mineritului din lume, cea mai mare catedrală salină din Polonia şi numeroase altare ridicate de-a lungul secolelor de către mineri, un sanatoriu pentru cei cu boli respiratorii, săli de sport, spaţii de recreare pentru copii, săli pentru evenimente culturale precum vernisaje, spectacole artistice sau concerte, restaurante şi lacuri sărate.
Nu lipsesc numeroasele statuete sculptate impecabil în sare care reprezintă diferite personaje de importanţă majoră în Polonia şi nu numai.
La sfârşitul turului, vizitatorii se pot reculege pe băncile catedralei sau se pot opri la recepţie ca să rezerve anumite camere, în special camera Varşovia unde se organizează petreceri private, nunţi ş.a. După acest popas, turiştii pot lua direct către suprafaţă un lift care poate duce până la 36 de persoane simultan în circa 30 de secunde.
Să nu uit să scriu că în mina Wieliczka există o temperatură constantă pe tot parcursul anului de 15 grade, fiind suficient de răcoare cât să luăm o haină mai groasă pe noi chiar şi vara.
Că tot am scris despre camera Varşovia, în fiecare an se organizează aici petreceri de Revelion. Am găsit pe site-ul lor chiar şi un preţ pentru anul acesta în valoare de 900 zloţi (cam 900 lei) / persoană în care intră mâncare şi băutură cât cuprinde plus concerte şi alte momente de divertisment. Desigur, se organizează şi pachete pe mai multe zile cu tot cu hotel, doar bani să fie :)
Această mină de sare aduce anual circa 1.2 milioane de turişti din întreaga lume şi nici nu mă miră având în vedere cât divertisment oferă şi cât de bine organizaţi şi accesibili sunt polonezii (biletul de intrare variază între 48 şi 64 zloţi/ persoană, în funcţie de sezon şi se poate ajunge acolo extrem de repede mai ales din Cracovia cu taxi, tren sau autobuz).
De-a lungul anilor, mina Wieliczka a primit oaspeţi de onoare precum Nicolaus Copernicus, Johann Wolfgang van Goethe, Dimitri Mendeleev, Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyła) sau fostul preşedinte S.U.A. Bill Clinton, întărind astfel reputaţia pe care o are deja în întreaga lume.
Având în vedere că programul de vizitare acoperă cam tot anul, excepţie făcând doar cinci zile (1 ianuarie, duminica de Paşti, 1 noiembrie, 24 şi 25 decembrie), de dimineaţă devreme până seara la 7 şi jumătate şi iarna până la 5, e bine de pus în traseul vostru turistic dacă ajungeţi prin sudul Poloniei.
Deşi avem şi noi numeroase mine de sare extrem de frumoase, precum Salina Trotuş Târgu Ocna sau Salina Slănic Prahova, merită totuşi să vedem şi altceva, pentru că într-adevăr polonezii au un alt nivel de turism, mult mai civilizat şi dedicat întru totul satisfacţiei vizitatorilor. Poate mai învăţăm câte ceva cu ocazia asta.
Cand am vizitat salina de la Ocnele Mari am crezut ca nu mai poate exista un alt muzeu subteran al sarii. Dar, cu acest articol m-ati dat gata. Este intr-adevar ceva de vis. Bravo lor!
RăspundețiȘtergereChiar e real ce ati postat aici? Este incredibil sa vezi asemenea imagini la zeci si sute de metri in pamant. Foarte interesant. Ced ca merita vazut.
RăspundețiȘtergereEu am fost acolo si e chiar real totul. Merita 100% vazut ;)
RăspundețiȘtergeresunt fata mica din a doua poza
RăspundețiȘtergereIntr-adevar o lume magica. Felicitari pentru diseminare.
RăspundețiȘtergereAm fost si eu la Wieliczka. Merita vazut. E o lume minunata in interiorul pamantului. Am avut parte si de o sala de fitness. Este superb.
RăspundețiȘtergereSi pe la noi sunt multe de vazut si de admirat dar noi, in goana pentru supravietuire/imbogatire nu mai stim sa pretuim frumosul.......Spectaculos!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos. Si la noi putem vizita salinele de la Praid sau Turda. Cea din urma este recent renovata si este destul de spectaculoasa. La Praid , salina se intinde pe o suprafata mare si sunt amenajate locuri de distractie.
RăspundețiȘtergereBlogul asta nu ar trebui sa fie despre Govora?
RăspundețiȘtergereIn general, un blog apartine unei persoane. Acesta este al dumneavoastra, al tuturor. De aceea va rugam sa participati cu articole si comentarii pertinente, sa va expuneti fara retinere, punctul dumneavoastra de vedere, sa ne impartasiti din experienta de zi cu zi, sa ne determinati sa cunoastem cat mai multe si sa aflam lucruri noi si interesante. Puteti posta articole despre activitatea administratiei publice locale, impresii de calatorie, propriile creatii literare, orice consdierati ca ar fi util pentru cititorii blogului, articole cu un continut decent.
RăspundețiȘtergereVa multumim si va dorim blogare placuta!